2022. ápr 11.

Hogyan frissítsünk Windows 10-ről Windows 11-re - ingyen?

írta: TechNote
Hogyan frissítsünk Windows 10-ről Windows 11-re - ingyen?

A Windows 10, 11-re történő frissítésének leggyorsabb és legegyszerűbb módja.

A Windows 11 megjelenését megelőzően, illetve követően is sokakban merült fel a (jogos) kérdés, hogy az új rendszer vajon kizárólag fizetés ellenében, esetleg valamilyen formában akár ingyenes formában is beszerezhető lesz-e? A rövid válasz az, hogy tulajdonképpen is-is, ám mivel a világon ugyebár semmi sincs ingyen, így szigorúan véve a Win 11 sem. Jó hír azonban, hogy a szó legszorosabb értelmében, magáért az új rendszerért valóban nem kell fizetnünk egy petákot sem, de csakis akkor, ha már rendelkezünk Windows 10 licensszel. Kicsit lejjebb pedig meg is mutatjuk, hogy pontosan mit kell tenned azért, hogy a Windows 11-hez Te is “ingyen” tudj majd hozzájutni.

Kevesen tudják, így sokaknak újdonság lehet, hogy érvényes Windows 10 licensz kulcs birtokában, (függetlenül attól, hogy az Home vagy Pro), úgy a Windows 11-re akár ingyenesen is frissíthetünk. Persze ez azért nem minden gép esetén igaz, a Windows 11-ről már a megjelenését megelőzően ugyanis napvilágot látott, hogy a Microsoft ezúttal bizony tényleg szigorúra szabta az új Windows minimum rendszer követelményeit. Ez persze sokaknak fájhatott és hát fájt is, így a régebbi hardverek birtokosai hiába is rendelkeztek vagy rendelkeznek érvényes Windows 10 licensszel, a gépük bicskája sajnos így is-úgy is bele fog törni az új rendszerbe. Persze ezeken a rendszer megjelenését követően némileg ugyan lazított a Microsoft, de azt azért beláthatjuk, hogy egy 40-es cipőbe se fogunk belegyömöszölni egy 44-es lábat… szóval ez sajnos ilyen. A Windows 10-ről 11-re történő frissítés menetéről, a Hogyan frissítsünk Windows 10-ről 11-re? című cikkben olvashatsz bővebben.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy igen, van lehetőség a Windows 10 rendszerünket 11-re frissíteni, ehhez azonban rendelkeznünk érvényes Windows 10 licensszel, gépünknek, PC-nknek, laptopunknak pedig meg kell felelnie a minimum rendszerkövetelményeknek. Utóbbi kiderítésére nincs is másra szükségünk, mint a PC Health Check nevű alkalmazásra, ami tulajdonképpen egy kompatibilitási ellenőrzést futtat le a gépünkön, a végeredményben pedig ott van feketén-fehéren, hogy az adott konfignak bírni fogja-e a Win 11-et vagy nem. A kompatibilitásról és a PC Health Check futtatásáról bővebben a Windows 11 gépigény és kompatibilitás - Vajon a Te gépeden elfut majd? című cikkben olvashatsz. Amennyiben pedig bizonytalan vagy azt illetően, hogy a gépeden található Windows vajon licenszelt-e vagy sem, úgy ezt a Hogyan tudom kiolvasni a Windows kulcsot? című cikk segítségével derítheted ki.

Szólj hozzá

windows upgrade windows10 windows11 windows10home windows10pro windows11home windows11pro windowsupgrade windowslicensz windows10licensz winows11licensz