2023. jan 27.

Melyik a legmegbízhatóbb laptop márka?

írta: TechNote
Melyik a legmegbízhatóbb laptop márka?

Melyik a legmegbízhatóbb laptop márka? Mely gyártók notebookjai kapták a legtöbb pozitív visszajelzést 2020-ban? (A témáról a vásárlói vélemények szempontjából a Melyik a legjobb laptop márka? című cikkünkben írtunk). Vajon hol végzett a listán a Dell, a HP vagy a Lenovo? Cikkünkből most megtudhatod, melyek voltak a legmegbízhatóbb laptop márkák a 2020-as esztendőben.

A legmegbízhatóbb laptop márkák 2020-ban

 

A listát az USA-ban, Syracuse-ban található, javításra, szervizre és biztonságtechnikára specializálódott Rescuecom nevű cég állította össze. Az összesítés több szempont együttes eredményéből született meg: az egyik, hogy a Rescuecom ügyfélszolgálatához hány, az adott gyártó laptopjával kapcsolatos problémával érkezett be hívás, a másik pedig az USA-ban, márkák szerint forgalomba hozott számítógépek százalékos aránya, a márkánkénti javítási hívások számához viszonyítva. Így kapunk végülis egy meghibásodási arányt, ami bár nem az összes eladott laptop adataiból lett kalkulálva, de a lényegi arányokat így is látjuk.. Az első két oszlopban (rank és brand) értelemszerűen a helyezést és az adott gyártót látjuk. A harmadikban (US market share) azt a százalékot, hogy az adott gyártó a teljes piacon belül mekkora a piaci részesedéssel rendelkezik az USA-ban. A negyedik oszlop (Rescuecom computer share) a céghez beérkezett és az adott gyártó szervizelésével kapcsolatos hívások százalékát jelöli. Az ötödik (reliability score) oszlop a megbízhatósági teszten elért pontszámot, az utolsó oszlop (reliability grade) pedig a végértékelést jelzi, ahol az A+ a lehetséges maximum.

2020_rescuecom_computer_reliability_report_chart_v1.jpg

A legmegbízhatóbb laptop márkák 2020-ban

rescue.png

A legmegbízhatóbb laptop márkák 2020-ban a Rescuecom pontozása alapján.

Az élmezőny: Microsoft, Lenovo és Apple

Ami már első ránézésre is bátran kijelenthető, hogy a Microsoft nemcsak, hogy veri az egész mezőnyt, de teszi mindezt ráadásul még toronymagasan is. A gyártó Surface sorozata a kiemelkedő megbízhatóságot, a valóban élvonalbeli technológiával ötvözi, így a Microsoft felhasználók elégedettsége nem is mehet csodaszámba. A Surface ráadásul elég sok felhasználói szegmenst és még ennél is több árkategóriát is lefed, így a tablettől a PC-ig, sok minden megtalálható a termék palettán, bár inkább a prémium szegmensben. 

A másik két dobogós a Lenovo és az Apple lett. Előbbi mellett például a Microsofthoz és az Apple-höz viszonyított kedvezőbb árazás melletti, ám a drágább gépek esetén hasonló prémium minőség szól. A Lenovo esetén a Thinkpad és az Ideapad termékszéria bár értelemszerűen nem lett kettébontva, ám, ha így lett volna, a Thinkpadek kiemelkedően magas megbízhatósági faktorának köszönhetően, a Lenovo Thinkpadek biztosan feljebb végeztek volna a listán. 

Az Apple termékei pedig bár valóban erősen túlárazottak, ez a gyártó elkötelezett híveit egy percig sem rettenti el, így az iMac-ek és MacBook-ok sikere továbbra is töretlen, pláne, hogy már az sem egy túl ritka jelenség, hogy valaki PC-ről váltson Apple-re.

A középmezőny: Samsung, HP és Dell

A 2020-as megbízhatósági lista középmezőnyben a Samsungot, a HP-t és a Dell-t találjuk. Utóbbi kettőnél persze valószínűleg ott lehet a turpisság, hogy az üzleti kategória közös listán szerepel a konzumerrel, vagyis az Elitebook, a Probook és a Latitude átlagát vélhetően a két gyártó olcsóbb szériái húzták le a középmezőnybe.

Bár a két tech-óriást, vagyis a Microsoft-ot és az Apple-t árazásban megverő középmezőny valóban pénztárcabarát megoldásokat kínál, a valamivel gyengébb megbízhatósági faktor és support ugyanakkor pontosan ennek különbözetében érhető tetten. Bár a három gyártóhoz tartozó eredmények és visszajelzések még így is a kielégítő kategóriába sorolandók, érdekes azonban, hogy míg mind a Dell, mind pedig a HP az üzleti kategória éllovasai, összességében (többi termékkategória, támogatottság, megbízhatóság, stb.), minden kategóriát figyelembe véve mégiscsak a középmezőnyig jutottak.

A sereghajtók: Acer és ASUS

A sor legvégén az Acer és az ASUS kullognak, mindketten a mezőnytől bőven lemaradva. Persze ez nem jelenti azt, hogy a két gyártó megoldásait kerülni kéne, hiszen mivel a lista nincs konkrétan kategóriákra bontva, így könnyen lehet, hogy az olcsóbb, konzumer gépek húzták le a gamer megoldások átlagát és fordítva, de tény, hogy a megbízhatósági teszten mindkét gyártó csúnyán elvérzett 2020-ban.

A legmegbízhatóbb laptop márkák 2018-ban és 2019-ben

 

Ahhoz, hogy a különböző erőviszonyok változása jobban átlátható legyen, illetve, hogy legyen egyfajta viszonyítási alap arra vonatkozóan, hogy az adott gyártók megbízhatósági faktora javult-e vagy romlott az elmúlt években, érdemes a 2018-as és a 2019-es listán elfoglalt pozíciójukat is szemügyre venni. 

2018.jpgA legmegbízhatóbb laptop márkák 2018-ban 


20219.jpgA legmegbízhatóbb laptop márkák 2019-ben


Az iménti táblázatokból jól szemügyre vehető, hogy míg a Microsoft 2018-ban csupán a 4. helyen végzett, egy évvel később már feltornászta magát és meg sem állt az első helyig. Ez pedig ugye a 2020-as listára se változott, csupán az előnye lett még nagyobb, így, ha az eddig bevált recepten nem változtatnak számottevően, könnyen lehet, hogy még sokáig a lista élén lesznek majd. A Lenovora nagyjából ugyanez igaz, hiszen míg 2018-ban a harmadik helyezésig jutottak, addig mind 2019-ben, mind pedig 2020-ban már a stabil második helyen végeztek. Az Apple ezzel szemben sokkal rapszódikusabb utat járt be, 2018-ban ugyanis még toronymagasan vezetett, a következő évben egészen a negyedik helyig visszaesett, hogy aztán 2020-ra ismét dobogós legyen. Az is biztos, hogy a Samsung megbízhatósági rátája évről-évre csökkenő tendenciát mutat, ahogyan az említett három év eredményeiből az is jól látható, hogy az Acer, az Asus, a HP és a Dell (ami például 2018-ban azért becsúszott a középmezőnybe) bár minden évben más és más sorrendben, de egymással karöltve váltogatják a középmezőny és a sereghajtó közötti pozíciókat. 

Persze az iménti összesítőkből további érdekes konklúzió a piaci részesedések változékonysága is, hiszen elég csupán azt megnézni, hogy míg az Apple 2018-ban a lehetséges 100-ból kicsit több, mint 20%-ot birtokolt, 2020-ra ez már csupán 13.6%-ot jelentett. A HP és a Dell esete is érdekes, hiszen míg a megbízhatósági mutatók tekintetében a teljes lista második felét erősítették mindhárom évben, a piaci részesedésük mégis évről-évre hízott.

Szólj hozzá

microsoft apple notebook laptop samsung lenovo acer asus hp dell üzleti laptop használt laptop használt notebook használtlaptop használtnotebook westnotebook üzletilaptop rescuecom megbízható laptop